Mirror

La permens Historik /History

La perm är en kattras som än så länge är rätt ovanlig i Sverige.

Rasen La perm kom från en mutation bland katterna på en gård i Dalles. Det var år 1982 som det föddes en helt naken kattunge på en gård i Dalles, Oregon. Denna lilla kattflicka överlevde och fick så småningom päls. Pälsen var mycket mjuk och alldeles lockig. Hennes ägare, Linda Koehl, gav henne namnet Curly. Curly fick i sin tur kattungar som också var lockiga och fler och fler lockiga kattungar dök upp på gården.

Linda Koehl övertalades att visa upp en av sina lockiga katter på en kattutställning. Hon fick senare hjälp att grundlägga La Permen som en ras. I och med att den lockiga genen är dominant så tillåts utparning. Nu gäller endast utparning med huskatt. Fram till 2015 sen kommer troligen bara la perm få paras med La perm och ev med vissa förtbestämda raser.

År 2003 kom den första La Perm katten till Sverige.

 

Rasbeskrivning

Egenskaper: La perm är snäll och tillgiven ras som tycker om ögonkontakt. De är aktiva och nyfikna. Vissa går runt benen och spinner som Nils-Master gör. Han kan spinna bara han ser en. Han kommer när man kallar på honom. Endel La perm lär sig att apportera och kan även lära sig mycket mer. De flesta La perm "pratar" mycket så det blir aldrig långtråkigt :-) De älskar att ligga i ens knä och bara mysa. På natten hoppar de gärna upp i sängen och ligger och värmer sig hos en.

Päls: La perm kan ha antingen kort eller lång päls. Pälsen är mycket mjuk och lockig men kan variera beroende på vilket ursprung katten har. På öronen finns de så kallade lodjurstofsarna. I bland har endel La perm katter även lockar runt och i öronen. Svansen är yvig och stor. Pälsen är mycket lättskött.

La Perm kan födas med rak, lockig eller utan päls. (BS = Born Straight, BC = Born Bald) men de nakna får lockig päls med tiden.  De rakhåriga förblir rakhåriga och har en mycket lenare päls än de lockiga. De lockiga har strävare päls och deras morrhår är lockiga/krokiga. Under uppväxten kan pälsen bytas ut helt eller delvis. Anlaget för lockar är dominant så det behövs endast en förälder för att få lockiga kattungar och det är även därför det kan födas släthåriga kattungar efter två lockiga föräldrar. Rasen är sund och frisk. Det är endast de lockiga som används vid utställning och avel.

                                               

La perm fäller sparsamt eftersom pälsen oftast stannar kvar i pälsen och kan borstas av. Pälsen tovar inte ihop sig så lätt och är därför lättskött. Man behöver heller inte bada La permen så ofta. Några gånger om året räcker. Torka med handduk, spraya i balsam och låt torka. Klor klipps ca 1-2 gång i månaden. Öronen rengörs med tops.

 

 

Hälsoprogram

Än så länge finns inget hälsoprogram för La perm, men det kommer att komma. Jag testar ändå alla mina avelskatter mot PK och HCM

Pyrovatkinas brist (PK-brist) är en ärftlig blodbrist som man kan testa om katterna bär på genom ett enkelt salivprov. Vid PK-brist fungerar inte enzymet pyrovatkinas normalt vilket påverkar de röda blodkropparna. Om katten har ett anlag för PK-brist blir katten inte sjuk utan endast om den har dubbla anlag. Det är därför viktigt att veta om sin katt är bärare av anlaget och i så fall para denna med en katt som är fritestad, alltså inte har något anlag alls för PK-brist.

Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) är en ärftlig hjärtmuskel sjukdom som man kan kolla om katten har genom att göra en HCM-scanning.  Man gör scanningen från dess att katterna är 1 år eftersom sjukdomen oftast bryter ut mellan 1-3 års ålder.

Mer info kommer